kembali..

harith di pagi raya.. encem tak pak lebai??

assalamualaikum wbt

sedar tak sedar dah pertengahan bln syawal.. puasa enam br nak mula. ada orang dah habis. bagus betul.. mood raya dah tak brapa terasa. agaknya sebab kat kepala kitorang ni tgh ligat pk ttg keje@bisnes.. maklumla lembab skt lepas bersalin baru ni. skrg baru nak panaskan enjin.. so, nak citer pasal raya pn x brapa berasa sgt. episod skn dtg la citer psal raya. skrg nak citer pasal keje aku skrg. hehe

selepas pekerja yg sebelum ni berhenti bln 8 lepas, sampai skrg blum ada pengganti. hai, ssh jgk la buat kerja sorang diri. faham2 la ye.. sblm ni keje sorang2 pn dah pening nak setelkan mcm2, inikan plak membawa bersama tugas sbgai ibu semasa bekerja. iaitu menjaga Harith. masa mmg suntuk.. memangla sepatutnya keje is keje.. rumahtangga is rumahtangga. kna profesional. mna bleh campur. apa blh buat? aku blum ykn dan blum mampu utk hntr harith ke pengasuh. nak cuba bertahan sampai 6 bln dulu kot, masa tu harith dah bleh mkn. ok skt agknya sbb x bergantung 100% pd susu.
minggu ni aku menjalankan sesi interview ringkas dimulai dgn menjawab soalan 4 m/s. mak ai, mcm nak bg gaji ribu riban.. bkn apa, nak tau personaliti dan basic skill yg bdk2 tu ada, match x dgn apa yg aku perlukan. nnti aku bengang diorang pn tak thn. jd mcm bdk sblm ni, 3 hr dah quit. katanya susah.. setakat ni ad 5 org yg dah apply. diorang ni apply tnpa tahu kedai aku ni bisnes apa, buat apa.main redah je naik mintak keje. ada yg dah sms kata nak dtg intrview, xde pn nk tnya apa2 sbgai persediaan. masing2 dtg bawak teman. ada yg bawak kakak, kawan, suami. pastu tlg jawab. alahai,soalan aku tu tak bleh org tlg jawab sbb berkenaan diri msg2.

ada yg br isi m/s pertama dah kata, takpela kak.. saya xtau la. x jadi la yer.. haha.. senang citer. yg lain2 ni xtau2 pun siapkan jgk..



bkn la nak yg terer2 sgt pun, ada basic komputer skt2 + sikap positive brani mencuba dan yakin. ni sume komputer tak reti, pastu penakut2 dan pemalu. klu attitude ok, skill lain2 tu aku bleh tlg develop. aku nak amik pekrja sbb nak tlg bdk2 kpg ni.. ada plan masa dpn utk diorang. jd aku kna plh btul2.. yg nak belajar, yakin diri.. aku pn bkn berjaya mana lg.. nak bawak bdk tu sama ngan aku menempuh bnyk lg onak duri di hadapan. haha.

sebenarnya bnyk sgt plan utk bisnes ni. kdg rasa nak menangis sbb tak bleh dah laksanakan dek keterbatasan kemampuan diri. aku tahu aku boleh maju. tp halangan2 yg ada tu blum nmpak solusi nya mcmna. tkmau kptsn aku tu nnti baik utk satu perkara, tak baik utk perkara yg lain. kdg2 rasa nak quit jgk.. malas dah nak pk. rasa mcm nak duk umah, jg harith je. tak moh dah pk2 pasal keje, serabut kpala otak.. lg plak skrg keje ada la gak.. tensen2 keje.. pastu kna harith bt2 manja dia tu. bkn apa double tension tkt nnti terlepas kat harith.. sian dia yg tak bersalah. spttnya bby yg bersama ibu mndapat rangsangan emosi yg positif tp harith tak.. lain plak jadinya. harith tgh tdo.. tgk dia.. kesian kat dia. kna ikut ibu pegi keje. bila ada customer, harith aku biar sendiri. bila dia mahu perhatian, aku biarkan je dl.. customer dl.. tp bila dia dah mengamuk, terpaksa la aku berhadapan dgn harith yg meragam di depan customer. klu kna yg cerewet tu mak aii... tak pro nya bdk ni berniaga. melayu..melayu. aduss..


ckp la melepas perasaan..



2 mlm akhir2 ni aku mimpi kawan2. tp ada yg krg best. agaknya sbb emosi di siang hari kurg bagus. rindu sgt kat kawan2. rasa mcm kehilangan... sunyi. aku blum dpt kawan akrab di sini. dah la keje sorang2. dunia aku dah x mcm dl. hidup aku hanya aku, suami, harith dan keje. mcm takde perkembgn positif dalam khdpn sosial. salah aku jgk.. salah ke.. asyik salah.. salah.. salah.
semuanya x kena. buat apa pn tak kena. apa aku tulis ni.. apa nak jadi nih. arghhh.. :(

aku tahu apa yg tak kena. tp aku blum teranjak untuk buat apa yg sepatutnya aku buat. aku.. aku... Tuhan.. Tuhan.. ah, malunya. dah tahu kena buat la..

__________________________________________


psal harith plakk...


harith dah 4 bln.. mcm x caya. alhamdulillah. harith berjaya mndapat bekalan susu terbaik tnpa bntuan tmbhn. lg 2 bln harith akn mkn. x sabarnya. ramai yg x sabar nk bg harith mkn. berat harith baru 5kg.. nur fatimah, sumayyah.. aqilah sume dah berjya melepasi harith.. awek2 sume sihat2. kurus2 harith pn ada yg kata harith 6 bln.. org ckp dia nmpk besar.mcm 'mecet' dr umur dia. haha. mesti la, harith tgi orgnya mcm ayah dan ibu.. hehe.



skrg harith dah boleh meniarap tp selalu gagal utk telentang sndr pastu nangis.. dan dia skrg dah pndai choosy sape yg pgg dia.klu dia xnak, dia meraung sekuat hati pastu merajuk. ha, pastu sape kna pujuk?.. lg, harith ni sgt suka naik keta, pandai demand nk naik keta. aduss.. dlm keta senyap je. kuar keta.. adoii... tak terkawal. hai, harith, kita xyah bli rumah la. kita duk dlm keta je ek..
harith sebelum gi mandi, main ngan baby elephant, his best friend..

harith dah pandai sembang gak dgn bahasa dia. selalunya sembg ngan best friend dia, bby elephnnt. comel je mulut dia ckp apa ntah. senget2 mulut. comel je. suara pn kuat. duk kat dapur pn dgr suara dia.tp klu ada org ckp ngan dia, jrg dia nk smbg blk, dia suka perati org ckp. pastu ckp ngan kawan dia.

harith jgk suka tarik2 benda, masuk dlm mulut. masuk jari2, tgn dia dalam mulut sampai nak termuntah. mcm mkn ayam kentucky jer. tarik rambut, mkn tudung, baju, tuala.. yummy..



sedapnya..

dah nmpk skt2 karakter harith.. mcm ikut peel aku jek.. huhu. rupanya ssh gak nk handle org mcm aku ni. camne la mak aku jg aku dl. merap.haha.harapnya harith bila besar x ikut sgt la perangai aku ni. yela, aku ni bkn baik mana.moga harith jd anak yg soleh, berakhlak mulia, pintar, genius, pnyayang dan.. penyabar dan semua yg baik2 la. harapan semua ibu bapa nk yg terbaik tp nnti ibu bapa jgk yg mngkelabukan anak mereka sndr sbb x mnnjkkn contoh yg baik.

nak anak soleh bagai.. hafiz la tp ibu bapa solat lewat, x berjemaah, malas mngaji, suka tgk tv.. ckp kasar, suka bt hal sendiri, x rjn bc buku.. mcmna tuh? sape nk jawab?

macam muka ibu ke mcm muka ayah???
silau la ibu.. isy..isy


hepinya ayah.. harith pakai baju dot.dot mama muaz bg..

3 comments:

Maryamnour said...

Selamat Kembali, Pah. Aku tahu ko kuat dan akan selalu kuat. Aku mungkin jauh, tp InsyaAllah, doa aku akan selalu dekat utk engkau. Salam untuk cucu aku. Doakan aku jugak. Lately...hdp rasa terganggu.Harus disusun kembali.

risha said...

Tak mcm muke Tipah & xmcm muke Suhaimi. Mcm muke sape ye??

ummuharith said...

yeke.. ingtkan nak ckp mcm muka dua2. kak teh.. adik dah ok?

Design by Blogger Templates